Skuleskogens nationalpark
Drönarfoto av träplattform med utsikt över skogen.Foto: Erik Engelro

Västra delen av Skuleskogen

Från Entré Väst når du den högbelägna västra delen av nationalparken. Här kan du vandra i vild och gammal skog, och nå höga berg med fin utsikt.

Om upplevelsen

Den västra delen av Skuleskogen bjuder på ett landskap av lite annan karaktär än vid kusten. Skogen är gammal och vildvuxen och under vintrarna brukar det vara rikligt med snö. Nära Entré Väst finns det också två berg med fin utsikt ut över nationalparken. 

Här kommer några fina besöksmål att nå från Entré Väst.

Nylandsruten (1,4 km)

Från Entré Väst går det en tillgänglighetsanpassad gångväg 700 meter ut till utkiksdäcket på berget Nylandsruten. Detta besöksmål är speciellt lämpligt för dig som inte kan eller vill gå så långt, sitter i rullstol eller har med en barnvagn.

Utsiktsplatsen på berget Nylandsrutens sydöstra brant bjuder på milsvid utsikt i klart väder. Härifrån ser du förutom en stor del av nationalparken även Skags fyr i nordost, naturreservatet Trysunda i öster och Ulvöarna i sydost. Nedanför branten blänker Svarttjärns mörka vattenspegel. 

Nylandsruten är ett så kallat kalottberg där bergets översta del aldrig har varit under havsytan efter att isen smält bort från Höga Kusten. I öster avtecknar sig toppen av ännu ett kalottberg inne i nationalparken.

Långtjärnhällorna (2,5 km)

En stigslinga leder upp på berget Långtjärnshällorna. Här finns ett vindskydd att rasta i och du får du vid bra väderlek fantastiska vyer ut över Höga Kusten och stora delar av nationalparken. Stigen som till största delen går på hällmarker och träspång är lättgången. Hela rundan blir 2,5 kilometer från entrén och tillbaka. En lämplig tur för barnfamiljer och andra som kanske inte vill gå så långt.

Även Långtjärnshällorna är ett så kallat Kalottberg, där toppen av berget aldrig låg under havsytan. Det kan ses idag genom att det är ett tjockare jordlager på toppen av berget än på sidorna och i myllan på toppen växer det granar.

Notera att det på grund av risk för brandspridning INTE är tillåtet att elda vid detta vindskydd.

Skrattabborrtjärn (5,4 km)

Vid Skrattabborrtjärnen har det en gång funnits en fäbodplats, Norrsvedjebodarna. Fram till omkring sekelskiftet 1900 fanns som mest ett tiotal fäbodbyggnader på denna plats.

En timrad övernattningsstuga uppfördes här 1993 men brann ner 2017. Ny stuga byggdes under 2019 och är Skuleskogens nyaste. Förutom möjligheten att övernatta i stugan så går det att tälta på gräsytan nära stugan.

Skrattabborrtjärn ligger centralt i nationalparken och 2,7 kilometer från Entré Väst. Från Skrattabbortjärn kan du vandra vidare österut med riktning mot Slåttdalsberget och Slåttdalsskrevan, ca 3 km. På denna sträcka går du över högt belägna hällmarker med gles och för nationalparken karaktäristisk hällmarkstallskog. Vid klart väder är utsikten milsvid över Höga Kustens skärgård. Läs mer om att besöka Slåttdalsberget och Slåttdalsskrevan här:

Slåttdalsberget med Slåttdalsskrevan

Vandra på vintern

I de västra delarna av Skuleskogen är det ofta gott om snö på vintrarna. Denna del av nationalparken är därför extra lämplig om du vill vandra på snöskor i ett vackert vinterlandskap. Tänk dock på att det i regel tar betydligt längre tid att vandra på vintern än på sommaren, så ha god tidsmarginal. Läs mer om att besöka Skuleskogen på vintern under länken nedan:

Vinter

Karta

Här hittar du en karta över Skuleskogen som visar nationalparkens leder:

Karta över leder och rastplatser

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.