Gotska Sandöns nationalpark
Skogsväg i barrskog, Gotska Sandön nationalpark.Foto: Länsstyrelsen Gotland

Tillgänglighet

För det mesta är det bra väderförhållanden och turbåten angör stranden Las Palmas där båten kan köra upp på stranden. Landstigning sker via en trappa. Från Las Palmas till Lägerplatsen, där de flesta bor, är det en vandring på drygt fyra kilometer.

Landstigning vid Las Palmas
Landstigning genom läktring

Kommer du med egen båt är du välkommen att lägga till utanför eller vid valfri strand utifrån vindläget. Tänk på att vindkantringar kan komma snabbt och oförutsett, så lämna aldrig ankrad båt utan tillsyn någon längre stund.

Vandring i Gotska Sandöns Nationalpark.

På ön finns markerade leder som är bekväma att vandra på. I sanddynerna är terrängen mer kuperad och det kan vara tungt att gå. Stadiga skor och en vattenflaska är bra att ha med på vandringen. 

Avsaknaden av hamn medför speciella förutsättningar vid av- och ombordstigning på turbåten. Detta tillsammans med sanden gör att Gotska Sandön tyvärr är svårtillgänglig för personer med fysiska begränsningar.

Naturvårdsbränningar på Gotska Sandön

Att elda mark i både säkerhets- och naturvårdande syfte är en del av skötseln av Gotska Sandöns nationalpark. Det planeras årligen för naturvårdsbränningar på ön, och dessa kan ofta sammanfalla med besökssäsongen. Därför är det bra att vara förberedd på att en naturvårdsbränning kan förekomma under din vistelse på ön.

Läs mer om naturvårdsbränningar på Gotska Sandön här:
Länk till information om naturvårdsbränningar.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.